Zakonske skupine
GRILOVA ZAKONSKA SKUPINA

Grilova zakonska skupina iz Kranja je bila ustanovljena novembra 1983 in je ena najstarejših skupin v kranjski župniji. Osem zakonskih parov se že več kot 30 let mesečno srečuje s svojim duhovnim voditeljem dr. Janezom Grilom, ki je mnoge od njih poročil, pred tem pa vodil pri dijaškem in študentskem verouku. Skupino sestavljajo zakonci Tavčar, Kern, Metlikovič, Lipar, Markič, Rozman, Tootill in Sagadin. Skupina je šla v letih svojega delovanja skozi različna srečna, pa tudi manj srečna obdobja. Rodilo se jim je 20 otrok, veselijo pa se že 19 vnukov.

Ob 30-letnici druženja so izrazili prepričanje, da jim je z Božjo pomočjo in oporo skupine uspelo ohraniti lepe in trdne zakone in s tem biti vzgled mladim, da je lepo biti poročen.

NOVA ZAKONSKA SKUPINA

»Na zakonsko skupino hodita? Ja, ali imate težave, je kaj narobe v vajinem zakonu?« je zelo pogost komentar, če prijateljem ali znancem omeniš, da s sozakoncem obiskuješ zakonsko skupino. Mnogi ravno zaradi tega predsodka zavrnejo povabilo, da bi se pridružili zakonski skupini. Menijo, da težav nimajo in jih tudi nebi razlagali na zakonski skupini.

No, namen naše zakonske skupine ni, da bi reševali težave, ker to ni terapevtska skupina, kjer bi nekoga posadili na kavč in izpraševali ter svetovali, kaj naj naredi. Namen zakonske skupine je pogovor z ostalimi pari, deljenje izkušenj in želja po gradnji najinega odnosa, tudi in predvsem s pomočjo Boga.

Člani se na mesečnih srečanjih med seboj pogovarjamo o različnosti med ženskami in moškimi, kako razumeti in sprejeti najino različnost, kako drug drugemu pomagati pri rasti, kakšne so najine kvalitete in nenazadnje, kako se soočamo s spori, do katerih v vsakem zakonu prej ali slej pride.

Krščanski zakon je vez med zakoncema in Bogom. Ponazorimo ga lahko s trikotnikom, kjer je Bog na zgornjem oglišču, midva pa vsak na enem od spodnjih oglišč. Bližje, ko se približujeva Bogu, bliže sva tudi drug drugemu. On je tisti vezni člen, v katerem vse zmoreva. Zato na vsakem srečanju preberemo tudi nekaj odlomkov iz svetega pisma, ki se navezujejo na aktualno tematiko in tako spoznamo še božji vidik. Hkrati pa na zakonski skupini sodeluje tudi duhovnik, običajno župnik, ki nam razloži še teološki vidik.

V zakonski skupini poudarjamo tudi čas zase, to je čas, ki naj ga sozakonca preživita sama, brez otrok in ostalih obveznosti, to je čas, ko se mož in žena posvetita le drug drugemu. Temu času in dogodku rečemo »randi«. To je najin randi kot takrat, ko sva bila še sama in zaljubljenca. Čas randija izkoristimo za sprehod v naravi, obisk maše, sproščen klepet ob pijači, sladoledu, obisk kinopredstave, gledališča ali romantično večerjo. Vsak zakonski par poskuša randi izpeljati vsaj enkrat mesečno.

V zakonski skupini bomo veseli novih parov, ki se nam želijo pridružiti. Srečujemo se enkrat mesečno.