Jasličarji

Postavljanje jaslic v Kranju ima dolgo tradicijo. Ljudje so si vedno radi ogledovali velike figure v jaslicah, ki so bile značilne za kranjsko cerkev. Vrsto let so bile jaslice postavljene v kapeli na desni strani oltarja, nato nekaj let pred oltarjem, zadnja leta pa na desni strani cerkve, gledano od oltarja.

Današnja skupina jasličarjev jaslice v Kranju postavlja že več kot deset let. Vsako leto se zbere od pet do deset prostovoljcev za njihovo pripravo. Danes med jasličarje vključujemo tudi že svoje otroke.

Priprava jaslic se po navadi začne konec poletja. V septembru imamo prvi sestanek, kjer zberemo predloge za temo jaslic. Ko je tema dokončno izbrana, na papir narišemo osnutek jaslic, si porazdelimo naloge in začnemo z delom. Bolj intenzivno pa s pripravo pričnemo konec novembra. Jaslice se skozi obdobja nadgrajujejo, predvsem v smislu tehnologije in elektronike, zato lahko veliko dela opravimo že v jesenskem delu priprav.

Teme jaslic iz preteklih let: Betlehem, 20-let samostojnosti Slovenije, Božje usmiljenje, 100-let fatimske Marije, 100 letnica konca I. svetovne vojne itd.

Vabimo vse ljubitelje božične skrivnosti in jaslic, da se nam pridružijo.

Spletna stran jasličarjev: www.jaslice-kranj.si

Kontakt jasličarjev:

QR koda