Pevski zbori
ŽUPNIJSKI ZBOR

Smo župnijski mešani pevski zbor Sv. Kancijana v Kranju. V tej zasedbi delujemo od oktobra 1996. V času delovanja smo naštudirali program pesmi za vsa cerkvena obdobja in vmes kakšno ljudsko ali drugo posvetno skladbo. Poudarek dajemo ubranemu, štiriglasnem petju, predvsem lepih ljudskih pesmi. Seveda imamo poleg teh v programu še bolj zahtevne zborovske skladbe.

Do konca lete 2004 nas je vodila zborovodkinja Breda Prašnikar. Njeno delo je prevzel Ivan-Inč Gorenc, ki nas vodi še danes.

Kot večino zborov dandanes, tudi našega pesti pomankanje novih pevcev. Trenutno zbor sestavlja šest sopranov, pet altov en tenor in trije basi. Zato bi bili zelo veseli novih pevcev vseh glasovnih registrov.

Vaje imamo vsak četrtek ob 20.00. Pri mašah redno pojemo ob nedeljah ob 8.00 zjutraj, tako da nam potem ostane večino dneva za preživljanje v krogu družine.

Ob petju nikakor ne zanemarjamo družabnega življenja. Po maši se radi ustavimo v bližnji slaščičarni na kavi, kjer praznujemo tudi rojstne dneve. Poleg tega v mesecu septembru organiziramo vsakoletni piknik v naravi. Na Martinovo nedeljo se udeležimo izleta, ki ga za vse pevce župnije organizira naš gospod župnik.

Vsi, ki bi se nam radi pridružili, prisrčno vabljeni in dobrodošli.

Telefon: 041 735 870 (Ivan Gorenc)

GLAS LITURGIJE

Mešani pevski zbor s svojim petjem pri nedeljski maši ob 10.30 v cerkvi sv. Kancijana in tovarišev ljudem podaja liturgično sporočilo preko izrazne moči glasbe. Ob spremljavi orgel izvajamo skladbe iz različnih obdobij, od gregorijanskega korala do sodobnejše glasbe.

Nastopali smo tudi na zadnji dekanijski reviji in priložnostnih koncertih v domači župniji. Zborovodja je Urša Jerala, organist pa Rok Zupanc.

Vabljeni vsi, ki bi želeli prepevati ali že prepevate z nami spodaj klopeh, da se nam pridružite na koru!

E-naslov:

DLAN

Mineva že več kot 20 let, odkar smo začeli s petjem pri mašah kot Mladinski mešani pevski zbor Župnije Kranj. Posebnost zbora so bile kitare, mladinske pesmi in druga glasbila. Z leti in nastopi se je zbor preimenoval v vokalno-instrumentalno skupino Dlan. Dlan kot simbol pomoči sočloveku in odprtosti do vsakega posameznika, hkrati pa tudi našega varstva v Božji dlani. Z leti se je nabralo že kar nekaj gostovanj in nastopov po vsej Sloveniji.

Skupina je sodelovala na različnih festivalih: dvakrat v Mariboru (duhovna ritmična glasba), na Ptuju (Vox festival – duhovna popevka leta), v Račah (Račefest). Gostovala je na različnih dobrodelnih koncertih v Kranju, Črenšovcih, Kančevcih, Šenčurju in na Bizeljskem. Sodelovala je na dekanijskih revijah in drugih prireditvah (žive jaslice v Postojnski jami in kranjskih rovih, blagoslov mestnega božičnega drevesa).

Največ pevskih nastopov je skupina opravila po različnih cerkvah v Sloveniji. Peli so na več kot 30-tih porokah (tudi špansko-slovenski), organizirali dobrodelne koncerte, sodelovali pri maši ob zimskih olimpijskih igrah veteranov ipd.

Vokalno – instrumentalna skupina Dlan vsako leto na sveti večer prepeva pri Božičnici v kranjski župnijski cerkvi in na kranjskem pokopališču za praznik vseh svetih. Sicer pa jim je v kranjski župnijski cerkvi mogoče prisluhniti vsako nedeljo pri večerni maši.

Od samega obstoja do danes se je v zboru zvrstilo okrog 100 pevcev. Skupina Dlan ima pevske vaje vsako nedeljo pred večerno mašo oziroma pred nastopi (po dogovoru).

Vabljeni vsi novi pevci!

Telefon: 040 859 393 (Barbara Falle)
E-naslov:

KANCIJANOVI OTROCI

Otroški zbor, ki deluje v cerkvi sv. Kancijana in tovarišev, že vrsto let združuje otroke iz šolskih klopi in predšolske otroke. Skozi cerkveno leto spoznavamo liturgijo in temu primerne skladbe. Iščemo pevski glas, se učimo pravilne tehnike petja in oblikovanja zvoka. Zbor spremljajo tudi različna glasbila.

Med šolskim letom vaje potekajo enkrat tedensko, nastopi pri maši pa se vrstijo enkrat na mesec. Zborovodja je Urša Jerala.

Vabljeni vsi otroci, ki radi pojejo! Termin vaj bo naknadno objavljen ob začetku šolskega leta.

E-naslov:

GALLUS

Komorni zbor Gallus je leta 1983 ustanovila skupina ljubiteljev zborovske glasbe. Za vodstvo je pridobila gospo prof. Angelo Tomanič. Takoj januarja so začeli z vajami in že na binkošti tega leta so imeli prvi nastop v domači cerkvi.

Zbor si je nadel ime po skladatelju Jacobusu Gallusu, saj se ob ustanovitvi zbora nobena skupina v Sloveniji ni imenovala po tem tako imenitnem skladatelju, rojenem na naših tleh. Z Gallusovim imenom je zbor hotel tudi pokazati, da hoče po najboljših močeh gojiti najlepšo cerkveno glasbo vseh časov.

Ob 20-letnici zbora je Mestna občina Kranj zboru podelila malo Prešernovo plaketo. Leta 2013 mu je Nadškofija Ljubljana podelila priznanje ob 30-letnici delovanja. Istega leta se je po dolgoletnem vodenju od zbora poslovila prof. Angela Tomanič. Njeno delo je uspešno nadaljevala Mojca Gabrijel, v zadnjem času pa Urša Jerala.

Komorni zbor Gallus sestavljajo pevke in pevci iz domače in okoliških župnij. V cerkvi sv. Kancijana pojejo predvsem za praznike in pri večjih slovesnostih, kjer se jim pogosto pridružijo pevci solisti, organisti in instrumentalna skupina Cappella Cantiani. Pojejo slovenske in latinske maše skladateljev kot npr. Gallus, Mozart, Haydn, Trošt, gregorijanski koral, pesmi slovenskih in tujih skladateljev, pa tudi narodne in umetne pesmi. V vseh letih je zbor nanizal blizu 600 nastopov doma, po Sloveniji, v zamejstvu in tujini. Vsako leto se zbor predstavi na občinski reviji, udeležuje se tudi dekanijskih revij. Na praznik sv. Cecilije se skupaj z ostalimi zbori iz župnije zahvalijo za dar petja.

Vabljeni, da se nam pridružite. Vaje imamo od septembra do junija, vsak torek od 20.00 do 21.30.

E-naslov:

LJUDSKO PETJE

Splošno znano je, da ljudsko petje po slovenskih cerkvah zamira. V kranjski župnijski cerkvi pa poskušamo to lepo obliko slavljenja in čaščenja okrepiti.

To nalogo je na pobudo župnika Vincenca Podbevška leta 2014 prevzela Breda Prašnikar, upokojena Kranjčanka in zborovodkinja ter organistka v Sostrem.

Pri jutranjih mašah v kranjski župnijski cerkvi ljudske cerkvene pesmi prepeva zbor ljudskih pevcev, ob spremljavi na električne orgle. Pri tem so besedila pesmi prikazana na platnu.

Telefon: 040 599 520 (Breda Prašnikar)
E-naslov: