Melodično zvonovje
V osemkotnem prostoru zvonika župnijske cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev v Kranju, nad šestimi velikimi cerkvenimi zvonovi na višini 40 metrov, od letošnjega slovenskega kulturnega praznika melodično igra deset malih bronastih zvonov (t. i. Glockenspiel ali zvonovje po kolavdatorju dr. Matjažu Ambrožiču). Melodični zvonovi so pritrjeni na okroglo leseno konstrukcijo, skupaj tehtajo 317kg in so naslednjih značilnosti (ton, premer, teža): h2, 442mm, 55kg; c3, 422mm, 50kg; d3, 385mm, 39kg; dis3, 368mm, 35kg; e3, 355mm, 32kg; fis3, 330mm, 26kg; g3, 317mm, 25kg; a3, 295mm, 21kg; h3, 372mm, 18kg; c4, 260mm, 16kg. Zvonovje je bilo vlito v livarni zvonov Grassmayr iz Innsbrucka na Tirolskem v Avstriji.Melodična zvonovja so pogostni sestavni del mogočnih cerkva oziroma mestnih stavb po Srednji in Zahodni Evropi (npr. Dunaj, Gradec, Innsbruck, München, Bruselj) in turisti ter obiskovalci trgov pred cerkvami z veseljem prisluhnejo njihovim melodijam. V Sloveniji je nekaj »poizkusov« tovrstnih postavitev (npr. Sveta gora nad Novo Gorico, Zasavska Sveta Gora, kapela v Žlebiču), vendar ne s toliko toni oziroma zvonovi, ki so namenjeni prav igranju melodij in so vliti v posebnem močnejšem »rebru« ter natančno uglašeni. Kladivca in tehnologija krmiljenja kranjskega melodičnega zvonovja je plod slovenskega znanja ter imajo tudi možnost nastavljanja jakosti, kar podobni sistemi v tujini nimajo. Element glasbenega dela je v kranjskem primeru namreč integriran v sistem krmiljenja kladivc, celotni sistem pa voden preko osnovnega sistema zvonjenja in zato usklajen z bitjem ter zvonjenjem osnovnih cerkvenih zvonov.

Na vrhu za javnost odprtega zvonika cerkve sv. Kancijana v Kranju si je mogoče tudi pobliže ogledati cerkvene zvonove in melodično zvonovje, ki predstavljajo simbol oziroma glasnika povezovanja prebivalcev mesta Kranj, Slovenije in Srednje ter Zahodne Evrope s svojo tisočletno zgodovino. Melodično zvonovje vsak dan (ob pol med polnima urama, od 9.30 do 17.30) mehko in nevsiljivo igra slovensko in evropsko himno, slovenske ponarodele pesmi in Marijine napeve. Program kranjskega melodičnega zvonovja vsebuje tudi zbirko slovenskih pritrkovalskih melodij. Z dnevnim igranjem melodičnega zvonovja želi Župnija Kranj prispevati svoj delež h kulturni podobi starega mestnega jedra Kranja in skrbi za slovensko svetno in sakralno zvočno kulturno dediščino ter njenemu približanju širši javnosti.

Dnevni program igranja melodičnega zvonovja (Glockenspiel), ki je slišen iz zvonika župnijske cerkve sv. Kancijana in tovarišev mučencev v starem mestnem jedru Kranja, je naslednji:

09.30 Christus vincit
10.30 Oda radosti
11.30 Zdravljica
12.30 Kraljica venca rožnega
13.30 Slovenec sem
14.30 Oj Triglav moj dom
15.30 Po jezeru bliz' Triglava
16.30 Marija skoz' življenje
17.30 Regina caeli*

* Sveta noč (Božič – Sveti trije kralji), Raduj nebeška se gospa (Velika noč – Binkošti), Spet kliče nas venčani maj (maj)