Župnija Kranj
Slike so avtorsko zaščitene
Župnija Kranj
Slike so avtorsko zaščitene
Župnija Kranj
Slike so avtorsko zaščitene
MAŠE IN ROŽNI VENEC / Od novembra do velike noči
nedelje
8.00, 10.00, 19.00
ostali dnevi
7.30, 18.00
Junija, julija in avgusta je nedeljska večerna maša ob 20.00.
Rožni venec se moli vsak dan pol ure pred mašo.
SPOVEDOVANJE
nedelje
med mašo ob 8.00 in 10.00

Celodnevno spovedovanje je v tridnevju pred vsemi svetimi, božičem in veliko nočjo ter v petek pred velikim tednom.


BOLNIŠKO MAZILJENJE IN PRVI PETEK

Za prejem bolniškega maziljenja vas ali vaših bližnjih pokličite 04 280 72 00, pišite na ali se dogovorite z duhovnikom na uradnih urah oziroma po jutranji ali večerni maši.

Osebno z duhovnikom, po e-pošti ali telefonu se lahko dogovorite tudi za obisk bolnikov ali starejših občanov na domu in v domu upokojencev v Kranju, ki ga duhovniki opravljamo vsak prvi petek v mesecu. Za tiste, ki zaradi svojega telesnega stanja ne morejo priti k maši, je to priložnost za spoved in prejem obhajila.

URADNE URE

ŽUPNIJSKI URAD / Od novembra do velike noči

ponedeljek in petek
08:00 – 08:45
torek in četrtek
17:00 – 17:45

Na zapovedane praznike in dela proste dneve ni uradnih ur.

Junija, julija in avgusta so uradne ure takoj po mašah med tednom.


ŽUPNIJSKA KARITAS

ponedeljek
15:00 – 19:00 (razdeljevanje oblačil)
torek
14:00 – 17:00 (svetovanja, vpisovanje novih prosilcev)
petek
15:00 – 18:00 (kopalnica in pralnica)

Razdeljevanje paketov s hrano je na osem tednov po veljavnem urniku na Tavčarjevi 39 v Kranju.

POGREBI

Pogreb prijavite v času uradnih ur v župnijskem uradu na Tavčarjevi 43 v Kranju (t. j. baročna stavba pravokotno na Prešernovo gledališče). Pokličite po ureditvi stvari na pogrebni službi.

KRSTI IN KATEHUMENAT

Krščevanje otrok je v nedeljo po drugem torku v mesecu ob 11.00 (krstna nedelja). Pred tem se starši in botri krščenca prijavite na pripravo na krst, ki je drugi torek v mesecu po večerni maši v župnijskem uradu na Tavčarjevi 43 v Kranju (t. j. baročna stavba pravokotno na Prešernovo gledališče). Starši s seboj prinesite rojstni list krščenca in svojo družinsko knjižico, v kateri je navedeno katere zakramente ste prejeli. Botri, ki nimate stalnega ali začasnega prebivališča v Župniji Kranj, s seboj prinesite potrdilo župnika svojega stalnega ali začasnega bivališča, da izpolnjujete pogoje za službo botra krščencu.

Krščevanje in birmovanje odraslih je po opravljenem tečaju uvajanja v krščanstvo (katehumenat), ki se vsako leto izvaja v okviru župnij Dekanije Kranj. Kandidati za katehumenat se v prvem tednu septembra oglasite v župnijskem uradu na Tavčarjevi 43 v Kranju (t. j. baročna stavba pravokotno na Prešernovo gledališče). Točen dan in ura uvodnega srečanja je objavljena v avgustovskih župnijskih mesečnih oznanilih.

POROKE IN PRIPRAVA NA ZAKON

Vsaj tri mesece pred sklenitvijo zakonske zveze se ženin in nevesta oglasita osebno v času uradnih ur v župnijskem uradu na Tavčarjevi 43 v Kranju (t. j. baročna stavba pravokotno na Prešernovo gledališče). Namen tega srečanja je seznanitev s pogoji za veljavno sklenitev zakonske zveze, uskladitev časa in kraja poročne slovesnosti, določitev datuma sestavljanja poročnega zapisnika in pregled možnosti za opravljanje priprave na zakon.

Pripravo na zakon je mogoče opravljati tudi v naši župniji. Ta poteka januarja, marca in v začetku junija, in sicer v župnišču na Tavčarjevi 43 v Kranju (t. j. baročna stavba pravokotno na Prešernovo gledališče). Organizirana je v obliki treh zaporednih srečanj, t. j. v petek in soboto zvečer (od 19.00 do 22.00) ter nedeljo popoldne (od 16.00 do 18.00). Na pripravi predavajo psiholog, zdravnik, zakonski par in duhovnik. Prijava nujna po .

TERMINI PRIPRAVE NA ZAKON V LETU 2020

24. – 26. januar      13. – 15. marec       5. – 7. junij

OBISK CERKVE

Župnijska cerkev je odprta za molitev v času od jutranje do večerne maše. Prosimo za spoštovanje sakralnega in zgodovinskega kulturno-umetniškega prostora ter zbrano tišino.

Vodeni oziroma organizirani turistični ogledi župnijske cerkve so dovoljeni samo v dogovoru z župnijskim uradom na Tavčarjevi 43 v Kranju.

TEDENSKA OZNANILA

8. 12. 2019, Druga adventna nedelja

V ponedeljek ob 20.00 je v župnišču srečanje katehumenov.
 
V torek ob 18.30 je v župnišču priprava staršev in botrov na krst.
 
V četrtek ob 17.00 je v kapeli adoracija pred Najsvetejšim.
 
Prihodnja nedelja je tretja adventna in krstna. Ob 16.00 je v ljubljanski stolnici srečanje katehumenov z nadškofom. Pri maši ob 19.00 je sprejem luči miru iz Betlehema.
 
Izšla so nova mesečna oznanila.

1. 12. 2019, Prva adventna nedelja

Hvala za vaš dar v redni nabirki prve nedelje v mesecu, ki jo tokrat namenjamo Karitas.
 
V četrtek ob 17.00 je v kapeli adoracija pred Najsvetejšim. Ob 18.30 je sestanek Župnijske karitas Kranj.
 
Petek je prvi v mesecu. Dopoldne je obhajilo bolnih na domu. Ob 17.00 je v cerkvi adoracija pred Najsvetejšim z litanijami Srca Jezusovega. Ob 18.00 je v cerkvi maša pri kateri pojejo Kancijanovi otroci. Takoj po maši je v cerkvi otroška igrica in obisk škofa Miklavža, ki bo z darili obdaril zbrane otroke. Vabljeni pridni otroci in radodarni starši, ki boste z darom v pušico podprli Miklavževo poslanstvo.
 
Sobota je prva v mesecu. Pri jutranji maši molimo litanije Matere Božje.
 
Prihodnja nedelja je druga adventna in slovesni praznik brezmadežnega spočetja Device Marije. Pri maši ob 10.00 sodelujejo veroučenci 6. razreda.
 
Mohorjeve koledarje za 2020 naročniki že lahko v času uradnih ur dvignete v župnijski pisarni.


MESEČNA OZNANILA

2019, št. 13 - - Prenesi PDF

2019, št. 12 - - Prenesi PDF

Obnova kranjskih zvonov - - Prenesi PDF

Predstavitvena zgibanka - - Prenesi PDF

Proti zlorabam - - Prenesi PDF